torsdag 4 november 2010

MAZETTI

Mazetti- chokladhistoria och vårt släktnamn!
 Vi har kanske inte mer att göra med varandra, än att namnet är det vi delar. Historierna om detta går isär lite... Men jag fashineras av historen om Mazetti Chokladfabrik och jag jobbar i konfektyrbranchen...  och är en samlare av Mazetti-emallage och burkar, skyltar mm.

Under vårt besök i Malmö, hade vi tänkt besöka Mazetti muséet. Men det får bli en annan gång...

Men följ med på en liten historielektion om choklad och kakao...Dansken Emil Nissen kom till Malmö i slutet av 1880-talet och 1888 startade han sin fabrik, Malmö Choklad- och Konfektfabriks Aktiebolag vid Bergsgatan. Chokladfabriken startade i norra delen, i södra delen av kvarteret fanns Richters bryggeri. År 1917 tog Nissen över lokalerna helt när Statens Folkhushållningskommission gjorde bryggerinäringen mindre lönsam. Fabriken hade i början av 1900-talet 600 anställda. När företaget var som störst hade man filialer över hela landet och ett tusental anställda.I början såldes kakao i lösvikt i vanliga papperspåsar. Det var svårt för konsumenten att veta att man fick just Mazetti så 1910 skapades Mazettis ögon på förpackningen som är i högsta grad levande än idag, "Se med edra egna ögon att ni får Mazettis ögon" stod det i reklamen. Mazetti-namnet kommer från det italienska ordet för knippe eller bukett. Man använde bland annat följande slogan för att göra märket känt: "Killar med sprätt i - gillar Mazetti". Först i början av 1940-talet blev Mazetti det officiella namnet på fabriken som från början hette Malmö Choklad- och Konfektfabrik hade även kallats Kullens Chokladfabrik efter ett firmamärke, som visade en dalkulla i hätta.
År 1929 dog Emil Mazetti-Nissen men sönerna Gösta och Gunnar drev fabriken vidare. Kakaokartongen som fanns på taket sedan 1926 tjänstgjorde som luftbevakningstorn under andra världskriget, inne i kartongen fanns en plattform och här spanade bevakningspersonal efter fientliga flygplan. Det byttes 1955 mot ett paket med mer stilistiska ögon, det fanns kvar till 1981. Sedan 2001 sitter åter en kopia av paketet på taket.


Förutom ögonkakaon tillverkades Turistchoklad, Mazettis Bröst-kors, Stjärnblandning, Jamaicarom, Solpastiller, Tryffel och Dinér, som var en chokladkartong samt Mazettis äkta vanilinsocker.

Mazetti blev uppköpt av finska Fazer 1975. Fazer och Cloetta slogs samman på 1990-talet och fabriken på Bergsgatan lades ner 1992. Malmö kommun övertog hela kvarteret 1997, men har sålt delar av det. I delen mot Friisgatan finns sedan 2001 Malmö Kulturstöd och Malmö Kulturskola. Den 29 september 2006 invigdes Chokladmuseet som berättar om husets 120-åriga chokladhistoria.


Idag finns Malmö Chokladfabrik i samma byggnad. Cirkeln är sluten och de tillverkar idag choklad, bla. under namnet 1888, alltså när fabriken en gång startades. De har orginalrecept från Mazetti-fabriken! Denna chokladkaka är tillverkad enligt orginalreceptet från år 1910!!

 
 
Och numera finns den även att köpa i min butik Caramel! =)
 
Jag älskar det!!! =)
 
Kram Mia
 

1 kommentar:

Birgitta sa...

Hej! Mycket intressant föreläsning vill jag säga ang. Mazetti Choklad. När jag var ung fick jag höra av släktingar som tyvärr inte lever längre, bl.a från Blekinge. Att han som startade fabriken, tog vårt namn för det var ovanligt på den tiden. Så jag tror att det var så, för alla har sagt likadant. Det härstammar från Italien namnet alltså. Dom var 2 bröder som drog från Italien på 1800-talet nån gång. Min gamlafarfar Augustinius Mazetti kom till Karlskrona, vart den andre tog vägen vet jag ej. Han kanske stannade i Danmark, vem vet. Stefano tror jag han hette. Kram Mamma